Vízóra leolvasó bot

A SELLA Super leolvasó bot elsősorban nehezen megközelíthető helyeken - aknákban, pincében, alagsorban - elhelyezett vízmérő órák ellenőrzéséhez, leolvasásához kiváló eszköz.

Az optikai leolvasó eszköz használatának előnyei (több éves tapasztalat alapján):

 • a fogyasztási vízmérők 90-95 %-a az aknába való lemenés nélkül ellenőrizhető, leolvasható,
 • a korrodált, illetve hiányzó lejárók miatti balesetveszély jelentősen csökken,
 • a számláló (kijelző) állását a fogyasztó a leolvasóval egyidejűleg ellenőrizheti, ezáltal növekszik a leolvasás megbízhatósága és az utólagos számla reklamációk többsége megelőzhető (bizalomkeltés a szolgáltató felé),
 • a leolvasással egyidejű díjbeszedés esetén a leolvasónak - az aknába való lemászás elmaradása miatt - nem okoz külön nehézséget a pénzbeszedő táska őrzése,
 • A vízmérőóra leolvasó bot nyele teleszkópszerűen széthúzható.
 • Az eszköz segítségével a vízmérőóra fedlapja fentről nyitható, törlőfejjel párátlanítható.
 • Az optimális leolvasási távolság a bot alsó részén elhelyezett nagyítóval: 1,2 - 2,5 m közötti
 • A leolvasást a nagyító mellett - a felszerelt elemlámpa is segíti.

A SELLA Super leolvasó bot elsősorban nehezen megközelíthető helyeken - aknákban, pincében, alagsorban - elhelyezett vízmérő órák ellenőrzéséhez, leolvasásához kiváló eszköz.

Nyele könnyűfém köpenycsőből és rozsdamentes belsőcsőből áll, amelyek közti súrlódás megakadályozását és a kihúzott bot stabilitását egy belső rögzítőgyűrű és egy külső csúszógyűrű biztosítja.

A leolvasó bot béléscsövét kihúzás előtt balra kell fordítani, amíg a cső könnyen mozdul, majd a megfelelő hossz beállítását követően jobbra való forgatással a leolvasó hossza rögzíthető. Figyelem: a forgatást óvatosan, kis erőkifejtéssel kell végezni, ellenkező esetben a belső műanyag rögzítő megsérülhet! Ha esetleg megszorul, a gumifogantyú levétele után kitolható a rögzítő betét és kilazítható. 

A kihúzható béléscső végén lévő speciális kialakítású botvég gumi, valamint a rápattintható törlőfej segítségével - a vízmérő közvetlen (kézzel való) megközelítése nélkül - a műszer fedlapja nyitható és csukható, valamint a leolvasó ablak tisztítható és párátlanítható. Az egyes vízmérőkön lévő belső párátlanító a botvég gumi ráhelyezésével elforgatható, működtethető.
A nagyító csuklós tengely körüli elforgatással nyitható és visszaállítható. A nagyító mellé rögzíthető, annak fókusz tengelyére állítható zseblámpa a tárgy felületének (vízmérő kijelző lapja, stb.) helyi megvilágítását szolgálja.

A leolvasó botot három fajta lámpával lehet rendelni:

 • száraz aknák esetén X-Fokus Led 2AA típusú (XF Led) Energizer Ledes lámpa
 • talajvizes aknák esetén fokozottan vízálló Mini Maglite (MM) lámpa, vagy
 • fokozottan vízálló Mini Maglite Led (MM Led) lámpa.

Online vásárlás

Vízóra leolvasó bot alkatrészek

A lámpák bilincsből való kivétele, illetve visszahelyezése hosszanti irányú mozgatással történjen. Elemcsere esetén 2 db AA jelű LR6 típusú 1,5 V-os alkáli elemet helyezünk + végével a sugárzás irányába, a lámpatestbe. A zárósapka a lámpa aljánál van elhelyezve. XF lámpánál, a lámpa fejénél fókusz beállítás lehetséges, a lámpa alján lévő gomb elfordításával kapcsolható be és ki. Az MM lámpa esetén a fej tekerésével történik a fókusz beállítás és a ki- bekapcsolás. A gyártói garancia elem miatti meghibásodásra nem vonatkozik, ezért kérjük a tölthető akkumulátorok használatát mellőzni.

A kihúzható béléscső végén lévő speciális kialakítású botvég gumi, valamint a rápattintható törlőfej segítségével - a vízmérő közvetlen (kézzel való) megközelítése nélkül - a műszer fedlapja nyitható és csukható, valamint a leolvasó ablak tisztítható és párátlanítható. Az egyes vízmérőkön lévő belső párátlanító a botvég gumi ráhelyezésével elforgatható, működtethető. A törlőfej és a zseblámpa rögzítését szolgáló „pattinka” „emlékező” műanyagból készül, formáját nem veszti el (nem tágul ki). A törlőfej egy könnyed mozdulattal felpattintható a használat irányába, illetve visszahelyezhető.

Karbantartás:

A leolvasó botról kihúzott állapotban le kell törölni az aknában esetleg rákerült iszapot, homokot, egyéb szennyeződést. Kéthetente szintén kihúzott állapotban a koracél béléscsőre tegyünk néhány csepp szilikon olajat a külső csúszka közelében és finoman mozgassuk át. Kéthetente a nagyító tartó csukló forgó felületére 1 csepp szilikon olajat lassú, egyirányú forgatással vigyünk be.

A lámpák karbantartása során az elemek korrózió mentességét kéthetente meg kell vizsgálni, valamint az elemcserékkel egyidejűleg, de legkésőbb 3 havonta a meneteket és a vízzáró gumi „O” gyűrűket meg kell tisztítani és vékonyan szilikon zsírral bevonni.


Gyártó: SELLA AQUA BT.

2330 Dunaharaszti, Orgona u. 13-15. ,Tel: +36 24 655 116, E-mail: sella.kuti@pr.hu

Témafelelős:
Kúti Erika: +36 30 240 3468, Fax: +36 24 518 000
Kúti László: +36 30 921 6195

Forgalmazás és szervizelés: Dunaharaszti telephelyről történik.

Szállítás: Raktárról azonnal, nagyobb tételszám esetén a megrendeléstől számított 2-4 héten belül

Garancia: A leolvasó botra 1 év teljes körű garancia van. Szintén 1 év garanciát ad a gyártó az XF Led típusú Energizer cseppmentes lámpára. A garancia nem vonatkozik a mechanikai sérülésekre, valamint ha a meghibásodás a karbantartás hiányára vezethető vissza.

A Mini Maglite (MM és MM Led) lámpák gyártó által adott garanciája 10 év. A garancia feltételeit, valamint a lámpák használati utasítását a gyártó által kiadott ismertető tartalmazza.

Egyéb tevékenységek:

 • Lakossági vízmérő leolvasók gyártása
 • Tervezés: vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, vízikörnyezet védelem témakörökben