• image
  • image
  • image
  • image
  • image
Previous Next
Főoldal - Szolgáltatások

Tavaszi aktualítások

Mit tegyünk  hópenész ellen?

A tél elmúltának egyik jellegzetes fűbetegsége a hópenész, amely akár ki is pusztíthatja a gyepet. Bár a betegséget leginkább megelőzni érdemes, ha mégis megjelennek a hópenész jelei, tegyünk a betegség továbbterjedése ellen.

A közelmúlt havas időjárása kedvezőleg hatott az egyik leggyakoribb fűbetegség, a hópenész kialakulására. Leginkább télen és kora tavasszal jelenik meg, amikor a gyepet hosszabb ideig hó borította, különösen, ha alatta túl magas volt a fű. Ennek oka, hogy a hópenész gomba különösen jól fejlődik alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett, a levegőtlen hótakaró alatt. Először csak kisebb, sárga foltok jelennek meg, majd folyamatosan növekednek, méretük pedig elérheti a 30 cm-es átmérőt is. Később ezek a foltok összeolvadnak és összefüggő barna területet hoznak létre, ahol a fű kipusztulhat.

Mint a legtöbb betegségnél, a hópenésznél is a legfontosabb a megelőzés, melyhez több szabályt be kell tartani. Bár a megelőzés ősszel történik, nem árt, ha leírjuk néhány szóban, mit is kell csinálnunk. Fontos, hogy a tél beállta előtt nyírjuk le a füvet, levegőztessük rendszeresen a gyepet, ne alkalmazzunk  magas nitrogéntartalmú műtrágyát ősszel és télen, ellenben fontos, hogy már ősszel felkészítsük a gyepünket a téli hideg stressztűrésére -  kálium tartalmú műtrágya kijuttatásával,  illetve télen mikor hó borítja, ha megoldható - ne lépjünk rá.

Ha ezeket a megelőzéseket nem végeztük el és megjelenik a hópenész, akkor általános gombaölő szert alkalmazzunk. Emellett gereblyézzük, szellőztessük át a beteg foltokat, a kártétel megszűnhet, ha az időjárás szárazabbá és melegebbé vált.

Tavaszi gyepápolás – Hogy a fű visszanyerje egészséges, üde zöld színét!

A szép pázsit kezelése nem ördöngösség, csak néhány szabályt kell betartanunk a nyírással, öntözéssel, talajmunkákkal és a tápanyagpótlással kapcsolatban.

Talán nem is létezik olyan kerttulajdonos, aki egyszer az életében ne állt volna meg egy gyönyörűen gondozott gyep előtt és ne mondta volna azt: ilyet szeretnék otthonra. Sokan azt gondolják, hogy csak a méregdrága fűmagokkal lehet minden igényt kielégítő pázsitot növeszteni, ám ez nem igaz. Mint a legtöbb esetben, a lényeg a gyepgondozásnál is a részletekben rejlik. Most néhány tanáccsal szeretnénk szolgálni azok számára, akik nem szeretnék, hogy a szomszéd füve legyen zöldebb.

 

A megfelelő időpont kiválasztása

Amint megérkeznek az első tavaszi napsugarak, az ember belső zsigerei azt mondják: irány a friss levegő, egy kis kerti munkával köszöntsük a jó időt. Ez a gondolat ugyan nagyon hasznos, ám a gyep ekkor még nem készült fel arra, hogy gazdája rögtön „nekiessen”. A természet lassabban reagál, az időjárás-változásra, meg kell várni a hőmérséklet tartós emelkedését. Ráadásul ekkor még a föld nagyon vizes, időt kell hagyni a felszáradására. Csak akkor menjünk a talajra vagy fűre, ha az nem tapad és nem süppedünk be. Ellenkező esetben csak összetömörítjük a talajt, melyet később nagyon nehéz lazítással helyrehozni. Éppen ezért az első tavaszi napokban csak azt nézzük meg, hogy milyen károkat okozott a tél. Ha már száraz a talaj, akkor még az esetlegesen ott maradt - ősszel elhullajtott faleveleket, elhalt füveket összegereblyézhetjük, hogy azok ne árnyékoljanak. Ezzel ráadásul sekély levegőztetés is éri a talajt, ami szintén szükséges a tél elmúltával. Fontos, hogy a gereblyézés során ne hatoljunk 2-3 centinél mélyebbre a földbe, mert akkor megsérthetjük a feléledő füvek oldalhajtásait. Ebben az időszakban végezhetjük az el az öntözőrendszer beüzemelését is, ha már biztosan elmúltak a fagyok.

A talajnak is kell vitamin

Ahogy az emberek számára fontosak a vitaminok, a talaj is igényel különféle tápanyagokat. Sokan azonban csak nitrogén alapú trágyákat használnak (ilyen például a Pétisó), ám ezek nem megfelelő használat esetén kiégethetik a gyepet, kijuttatásuk csak tavasszal javasolt (megjegyzem ez önmagában nem elegendő tápanyag a fű számára). Az év egyéb időszakában az évszaknak megfelelő összetételű gyeptrágya kiszórását ajánljuk. Figyeljünk arra, hogy a tápanyagot egyenletesen osszuk el a talajon, mert csak így lesz mindenhol egyforma színű a gyep.

A talaj számára elengedhetetlen a szervesanyag bevitel is.  A napjainkban használatos szervestrágyák közül kiemelkedik a  BIOMASS mikroelem granulátum szervestrágya komposzt, mely az egyik legalkalmasabb megoldás a talaj tápanyagainak pótlására. Azon túl, hogy az összes szükséges összetevőt tartalmazza, és környezetbarát, nagyon egyszerű meglévő gyepfelületre történő egyenletes kijuttatása is. A BIOMASS használatát az első gereblyézéskor, a talaj kismértékű lazításakor ajánljuk, majd további 3-4 alkalommal a vegetációs időszakban.

Megrendelés webáruház

Nyírjunk, de nem kopaszra

A tavaszi napsugarak és a melegedő idő hatására április közepe felé azt láthatjuk, hogy a fű rohamosan nőni kezd. Ekkor sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy nagyon rövidre vágják le, melynek következtében a gyep elkezdhet sárgulni, legrosszabb esetben kihal. Aranyszabály, hogy egyszerre a fű hosszának csupán harmada vágható le káros következmények nélkül. Fontos, hogy az első fűnyírás száraz napon és száraz talajon történjen, különben ez is sárguláshoz vezethet. A melegebb, májusi hónapoktól kezdve javasolt a rendszeres, heti nyírásra való beállás.

 

Lételeme a víz

A tápanyagokon kívül a szép gyep lételeme a víz is, amelyet eső hiányában öntözéssel pótolhatunk. Az öntözést nagyobb adagokban és ritkábban végezzük, mert ellenkező esetben könnyen kiéghet a fű. Kerüljük a napközbeni öntözést is, mert a fűleveleken lévő vízcsepp, mint egy nagyító kiégetheti a levelet. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emeljük a kijuttatott öntözővíz mennyiségét.

Egyéb teendők

Természetesen a gyep tavaszi előkészítésével, a nyírással és az öntözéssel még nem fejeződtek be a teendőink. A különféle betegségek elkerülése végett ajánlatos a BIOMASS használatának megismétlése. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor gyom rondítja el a szép gyepet, ilyenkor kezdjük meg a gyomirtást. A gaz sokkal nehezebben tud megtelepedni az olyan pázsiton, amit rendszeresen nyírnak, szükség szerint évente akár többször is gyepszellőztetnek és több ízben tápanyagozzák. A gyep rendszeres és körültekintő ápolása tehát nagyban hozzájárul pázsitunk gyommentes állapotának megőrzéséhez. Ha ezeket a munkákat elvégeztük, várhatjuk a nyarat, amikor újabb gyepápolási tanácsokkal szolgálunk.

Őszi munkálatok a kertben

Kerti munkálatok ősszel

 

Ősszel a csökkenő mennyiségű fény és az alacsonyabb hőmérséklet hatására a növények anyagcseréje lelassul.

A fák levelei megsárgulnak, elszáradnak. Később lehullanak, és avarként borítják be a földet.

Levélgyűjtés

A fűre lehullott leveleket össze kell gyűjteni, nem takarhatják a gyepet hosszú ideig, mert alattuk a pázsit kipusztul. A lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért érdemes az összegyűjtött leveleket komposztálni. Az összehúzott lombot teríthetjük a bokrok alá, ahol amellett, hogy védik a növényt a fagytól, jó búvóhelyet nyújthatnak a téli álmukra készülő sündisznónak, és békáknak, majd lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják a talajt. Sokan tartanak a diófa levelének komposztálásától, annak növekedés gátló hatása miatt.           Ruszkai György kísérleti kutatásai alapján a legalább 9 hónapig tartó komposztálást követően a diófa levél komposztja elveszíti növekedés gátló hatását, serkentőleg hat a csírázásra és a zöldtömeg növekedésre is. Tehát érdemes a diófa levelét is komposztálni, majd az értékes szerves anyagot talaj javításra, tápanyagpótlásra felhasználni.

Tápanyag pótlás

A növények többsége - a vízi és a parazita növények kivételével - a talajon és a talajból él, innen veszi fel a növekedésükhöz és szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat. A vegetációs időszak során a növény által felvett, illetve a csapadék által talajból kioldott tápanyagok pótlásáról ősszel is gondoskodni kell.

Javasolt felásni a fák és bokrok alját, a kiüresedett virág- és veteményes ágyásokat, és egyúttal a talajba bekeverni az érett komposztot, vagy a tápanyagot biztosító trágyákat. Ezek lehetnek szerves és műtrágyák.

A legtökéletesebb szerves trágya a jól kezelt, érett istállótrágya, amelyet azonban a városokban egyre nehezebb beszerezni és helybe szállítani. Helyette használhatunk érett komposztot, dúsított tőzeget, vagy ásványi anyagokkal dúsított granulált szerves trágyát (BIOMASS). Ezek a talaj termőképességének fenntartásához szükséges szerves anyagot, humuszt és a három legfontosabb tápanyagot - a nitrogént, a káliumot és a foszfort - valamint szinte az összes, ú.n. mikroelemet (magnézium, vas, kén, réz, szilícium, kalcium, bór) - tartalmazzák.

Megrendelés - webáruház

A magasabb kálium tartalmú műtrágyák a gyökeret és a szárat erősíti meg, segítve a növény fagytűrését. A nitrogén tartalmú műtrágyák többsége gyorsan és könnyen oldódik, a növény növekedését serkenti, ezért ezeket tavasszal használjuk.

A gyepfelületet ilyenkor már ritkábban kell öntözni és vágni. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk a gyepet magasra nőve a tél beköszönte előtt, hanem 4-5cm-sre vágjuk le.

A dáliákat, kánákat és más fagyérzékeny növényeket szedjük fel és vigyük be őket védett helyre, jövő tavaszig. A tulipán, jácint és nárcisz hagymákat most érdemes kiültetni a kertbe.

A mediterrán dísznövények fagyérzékenyek, fontos a megfelelő hőmérsékletű átteleltetésük.

A füvet is érdemes még egyszer utoljára levágni, a fűnyesedéket pedig szedjük össze és dobjuk a komposztra. A komposzt érését jelentősen meggyorsíthatjuk a Greenman Compost  alkalmazásával. Ha van már félérett komposztunk, azt szét teríthetjük a fák és cserjék köré, illetve bedolgozhatjuk a virág és zöldségágyások földjébe.

http://pazsitcentrum-com.webnode.hu/eves-altalanos-gyepkezelesi-program/

Metszés és egyebek

A metszés céljai: gyümölcsfák esetében a termőkor meghosszabbítása, a termés kiegyensúlyozott mennyiségének és jó minőségének biztosítása, emellett a koronaforma kialakítása, alakjának fenntartása. Fontos az elhalt, beteg, illetve a kártevők telepeit tartalmazó növényi részek eltávolítása, hogy a fertőzés tovább terjedését megakadályozhassuk. Hogy betegség kialakulásának esélyét csökkentsük, ritkítással szellőssé tesszük a koronát, ezáltal a napfény is jobban érleli a gyümölcsöket.

Sok bosszúságtól és felesleges pénzkiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha időben, még a fagyok beállta előtt víztelenítjük a kertben lévő csapokat, öntözőrendszert.

Ne feledkezzünk meg a kertünkbe látogató apró vendégek, a madarak etetéséről sem, ilyenkor célszerű a madáretetőnek védett - macskabiztos helyet keresni, majd feltölteni magvakkal, hiszen télen üdítő élmény lehet az egész családnak figyelni a meleg szobából a hálás madárkákat.

Fainjektálás

Hallott már a fainjektálásról?

Mit is takar ez a környezetkímélő módszer?

A növényvédő készítményt a fák törzsébe injektálva juttatják be és a fákban a növényi nedváramlás viszi el a hatóanyagokat az érhálózatában az ágakon keresztül a levelekig. A kártevő rovarok, atkák táplálkozásuk során felveszik a hatóanyagot és ez a pusztulásukat okozza.

Mire használható?

- Kártevők elleni növényvédelem
- Gombás fertőzések elleni védekezés
- Tápanyag pótlás

Előnyei:

- Nem jut ki a környezetbe, nem szennyez, környezetkímélő
- Hatékony
- Végezhető óvodák, iskolák, játszóterek, kórházak, üdülők területén is
- A kezelés bármely napszakban elvégezhető
- A vele dolgozók nem érintkeznek a vegyszerekkel, csökken az egészségügyi kockázat
- Magas, terjedelmes lombkoronájú fák növényvédelme is egyszerűen megoldható
- Hosszú hatástartam, akár egy évig is védelmet adhat a fának
- Forgalmas utak mentén nincs szükség útlezárásra a kezelés elvégzéséhez

Belső növény dekoráció

Tudta-e, hogy miért nélkülözhetetlenek a szobanövények az otthonunkban, illetve az irodákban?

  1. Díszítő értékükkel a környezet képét és így hangulatunkat is javítják
  2. Sok szennyeződéstől  megszűrik, tisztítják, ezzel javítják a levegő minőségét.
  3. Optimalizálják a légtér páratartalmát
  4. Fotószintézisük során szén-dioxidot távolítanak el és oxigént juttatnak a levegőbe

Mire kell figyelnünk a szobanövények  kiválasztása, vásárlása során?

Tervezzük meg a vásárlandó  növények helyét – méretét az irodában.

Figyelembe kell venni a növények igényeit (fényviszonyok, vízigény, tápanyag, és föld igény)

Vásárlásnál szépen fejlődő, növekedő szobanövényt válasszunk.

Nézzük meg a növény egészségi állapotát: vannak-e a levelén betegségre vagy kártevőre utaló jelek? Ha igen, akkor keressünk másik üzletet, vagy kertészetet, mert a frissen vásárolt - beteg vagy kártevőktől hemzsegő egyedek a már meglévő növényeinket is veszélyeztethetik.

Az irodákban általában speciális viszonyok uralkodnak, melyeket (pl. kevés fény, klíma, száraz levegő, huzat, stb…) sok szobanövény nem tud megfelelően tolerálni.

Íme összegyűjtöttük az általunk javasolt szélsőséges körülményeket is jól bíró fajtákat:

Top 11 szobanövény az irodákban:

Szobanövények irodába


1. Bu
zogányfa, elefántláb (Beaucarnea recurvata)
•    Fényigény: a világos, napos életteret kedveli. Nyáron esőtől védett helyen szabadban is hagyhatjuk.
•    Öntözés: bőséges öntözések között hagyjuk kiszáradni a földjét. Ne locsoljuk túl! Télen csak kevés vizet kíván.

2. Buzogányvirág (Dieffenbachia maculata)
•    Fényigény: nyáron a félárnyékos, télen a világos helyet szereti, de közvetlen napsütés ne érje.
•    Öntözés: bőségesen öntözzük, de két öntözés között a talaj felső rétege kiszáradhat.

3. Dracéna, sárkányfa (Dracaena fragrans és D. marginata)
•    Fényigény: világos, de nem napos helyet igényel. A zöld levelű fajok, illetve fajták fényigénye kisebb, a színes levelűek viszont csak megfelelő fényintenzitás mellett színesednek szépen.
•    Öntözés: mérsékelt öntözéssel tartsuk nedvesen a földjét, télen se hagyjuk teljesen kiszáradni! Növekedési időszakban kéthetente kapjon tápoldatot.


4. Zamionpálma (Zamioculcas zamiifolia)

•    Fényigény: félárnyékos, árnyékos helyen a legszebb.

•    Öntözés: Kevés vizet igényel, gyakori hiba a túlöntözés, ekkor a gyökérzet elrohad

 

 


5. Fácánlevél, szanszeviéra, anyósnyelv (Sansviera sp.)

•    Fényigény: világos hely a megfelelő számára, de az sem baj, ha némi közvetlen napsütés is éri, sőt azt is kibírja, ha csak árnyékos helyre tudjuk tenni

•    Öntözés: csak a sok víz árthat a növénynek, ezért mérsékelten locsoljuk, két öntözés között hagyjuk kicsit szikkadni a földjét! Télen alig kapjon vizet.

 


6. Fikusz (Ficus benjamina, F. elastica, F. cyathistipula)

•    Fényigény: Világos, de közvetlen napfénytől mentes helyre van szüksége.
•    Öntözés: Mérsékelten öntözzük, időnként hagyjuk a földjüket kicsit szikkadni! A locsoláshoz langyos vizet használjunk.

 

 

 

7. Filodendron (Philodendron sp.)
•    Fényigény: szórt fénnyel jól megvilágított vagy félárnyékos helyen fejlődik szépen.
•    Öntözés: A téli hónapokban tartsuk éppen nyirkosan a földjét, egyéb időszakokban rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerüljük!

8. Areka pálma (Areca lutescens)

•    Fényigény: félárnyékos helyen fejlődik jól.
•    Öntözés: Tavasztól őszig bőven öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Télen mérsékelten tartsuk nedvesen a földjét.

 

9. Rákvirág (Aglaonema commutatum)
•    Fényigény: félárnyékos, közvetlen napfénytől mentes helyen tartsuk.
•    Öntözés: mérsékelt öntözéssel tartsuk nedvesen a földjét, a növekedési időszakban kapjon kéthetente tápoldatot.

 


10. Sugárarália (Schefflerar arboricola)
•    Fényigény: félárnyékos helyet igényel.
Öntözés: a növekedési időszakban rendszeres öntözéssel folyamatosan tartsuk nedvesen a földjét, de a túlöntözésre érzékeny. Télen mérsékeltebben öntözzük!

11. Vitorlavirág (Spathiphyllum sp.)
•    Fényigény: a levelek nem bírják a tűző napot, télen világos, egyéb időszakban félárnyékos helyre tegyük!
•    Öntözés: tavasztól őszig tartsuk a földjét mindig nedvesen, télen mérsékeltebben öntözzük.

 

Ajánlatkérés

Magas fák / Sövények metszése

Magas fát, vagy sövényt szeretne metszeni vagy permetezni?


Sokszor gondot jelent a kert tulajdonosoknak a magas fák, vagy magasra nyúló sövények metszése. Hívja csapatunkat, hogy speciális eszközeinkkel szakszerűen metszük le a szükséges ágakat, vagy permetezzük 10-12 magasságig.

 

 

 

Ajánlatkérés

 

 

 

 

 

 

 

Ágaprítás, zúzás

Tudja-e, hogyan használhatja fel kertjében a lemetszett ágakat?

Ősszel és tavasszal a fák és cserjék metszését követően nagy mennyiségű zöld hulladék keletkezik. Aki teheti, megfelelő aprítás után komposztálja a nyesedéket, hogy később azzal trágyázhassa kertjét. Másik lehetőség, ha nem tudjuk elszállítani a levágott ágakat, zúzógéppel aprítsuk fel, és a zúzalék akár kertjében a cserjeágyásokba is teríthető.

Munkában a nagy teljesítményű Caravaggi ágaprítónk.

Ajánlatkérés

További cikkeink...

Főoldal - Szolgáltatások