Kerti munkálatok ősszel

Ősszel a csökkenő mennyiségű fény és az alacsonyabb hőmérséklet hatására a növények anyagcseréje lelassul.

A fák levelei megsárgulnak, elszáradnak. Később lehullanak, és avarként borítják be a földet.

Levélgyűjtés

A fűre lehullott leveleket össze kell gyűjteni, nem takarhatják a gyepet hosszú ideig, mert alattuk a pázsit kipusztul. A lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért érdemes az összegyűjtött leveleket komposztálni. Az összehúzott lombot teríthetjük a bokrok alá, ahol amellett, hogy védik a növényt a fagytól, jó búvóhelyet nyújthatnak a téli álmukra készülő sündisznónak, és békáknak, majd lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják a talajt. Sokan tartanak a diófa levelének komposztálásától, annak növekedés gátló hatása miatt.

Levélgyűjtés ősszel

Ruszkai György kísérleti kutatásai alapján a legalább 9 hónapig tartó komposztálást követően a diófa levél komposztja elveszíti növekedés gátló hatását, serkentőleg hat a csírázásra és a zöldtömeg növekedésre is. Tehát érdemes a diófa levelét is komposztálni, majd az értékes szerves anyagot talaj javításra, tápanyagpótlásra felhasználni.

Tápanyag pótlás

A növények többsége - a vízi és a parazita növények kivételével - a talajon és a talajból él, innen veszi fel a növekedésükhöz és szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat. A vegetációs időszak során a növény által felvett, illetve a csapadék által talajból kioldott tápanyagok pótlásáról ősszel is gondoskodni kell.

Javasolt felásni a fák és bokrok alját, a kiüresedett virág- és veteményes ágyásokat, és egyúttal a talajba bekeverni az érett komposztot, vagy a tápanyagot biztosító trágyákat. Ezek lehetnek szerves és műtrágyák.

A legtökéletesebb szerves trágya a jól kezelt, érett istállótrágya, amelyet azonban a városokban egyre nehezebb beszerezni és helybe szállítani. Helyette használhatunk érett komposztot, dúsított tőzeget, vagy ásványi anyagokkal dúsított granulált szerves trágyát (BIOMASS). Ezek a talaj termőképességének fenntartásához szükséges szerves anyagot, humuszt és a három legfontosabb tápanyagot - a nitrogént, a káliumot és a foszfort - valamint szinte az összes, ú.n. mikroelemet (magnézium, vas, kén, réz, szilícium, kalcium, bór) - tartalmazzák.

Biomass szervestrágya rendelés

A magasabb kálium tartalmú műtrágyák a gyökeret és a szárat erősíti meg, segítve a növény fagytűrését. A nitrogén tartalmú műtrágyák többsége gyorsan és könnyen oldódik, a növény növekedését serkenti, ezért ezeket tavasszal használjuk.

A gyepfelületet ilyenkor már ritkábban kell öntözni és vágni. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk a gyepet magasra nőve a tél beköszönte előtt, hanem 4-5cm-sre vágjuk le.

A dáliákat, kánákat és más fagyérzékeny növényeket szedjük fel és vigyük be őket védett helyre, jövő tavaszig. A tulipán, jácint és nárcisz hagymákat most érdemes kiültetni a kertbe.

A mediterrán dísznövények fagyérzékenyek, fontos a megfelelő hőmérsékletű átteleltetésük.

A füvet is érdemes még egyszer utoljára levágni, a fűnyesedéket pedig szedjük össze és dobjuk a komposztra. A komposzt érését jelentősen meggyorsíthatjuk a Greenman Compost  alkalmazásával. Ha van már félérett komposztunk, azt szét teríthetjük a fák és cserjék köré, illetve bedolgozhatjuk a virág és zöldségágyások földjébe.

Éves tápanyagpótlás

Metszés és egyebek

A metszés céljai: gyümölcsfák esetében a termőkor meghosszabbítása, a termés kiegyensúlyozott mennyiségének és jó minőségének biztosítása, emellett a koronaforma kialakítása, alakjának fenntartása. Fontos az elhalt, beteg, illetve a kártevők telepeit tartalmazó növényi részek eltávolítása, hogy a fertőzés tovább terjedését megakadályozhassuk. Hogy betegség kialakulásának esélyét csökkentsük, ritkítással szellőssé tesszük a koronát, ezáltal a napfény is jobban érleli a gyümölcsöket.

Sok bosszúságtól és felesleges pénzkiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha időben, még a fagyok beállta előtt víztelenítjük a kertben lévő csapokat, öntözőrendszert.

Ne feledkezzünk meg a kertünkbe látogató apró vendégek, a madarak etetéséről sem, ilyenkor célszerű a madáretetőnek védett - macskabiztos helyet keresni, majd feltölteni magvakkal, hiszen télen üdítő élmény lehet az egész családnak figyelni a meleg szobából a hálás madárkákat.

Őszi munkálatok a kertben