Tavaszi aktualitások

Mit tegyünk  hópenész ellen?

A tél elmúltának egyik jellegzetes fűbetegsége a hópenész, amely akár ki is pusztíthatja a gyepet. Bár a betegséget leginkább megelőzni érdemes, ha mégis megjelennek a hópenész jelei, tegyünk a betegség továbbterjedése ellen.

A közelmúlt havas időjárása kedvezőleg hatott az egyik leggyakoribb fűbetegség, a hópenész kialakulására. Leginkább télen és kora tavasszal jelenik meg, amikor a gyepet hosszabb ideig hó borította, különösen, ha alatta túl magas volt a fű. Ennek oka, hogy a hópenész gomba különösen jól fejlődik alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett, a levegőtlen hótakaró alatt. Először csak kisebb, sárga foltok jelennek meg, majd folyamatosan növekednek, méretük pedig elérheti a 30 cm-es átmérőt is. Később ezek a foltok összeolvadnak és összefüggő barna területet hoznak létre, ahol a fű kipusztulhat.

Fűbetegség - a hópenész

Mint a legtöbb betegségnél, a hópenésznél is a legfontosabb a megelőzés, melyhez több szabályt be kell tartani. Bár a megelőzés ősszel történik, nem árt, ha leírjuk néhány szóban, mit is kell csinálnunk. Fontos, hogy a tél beállta előtt nyírjuk le a füvet, levegőztessük rendszeresen a gyepet, ne alkalmazzunk  magas nitrogéntartalmú műtrágyát ősszel és télen, ellenben fontos, hogy már ősszel felkészítsük a gyepünket a téli hideg stressztűrésére -  kálium tartalmú műtrágya kijuttatásával,  illetve télen mikor hó borítja, ha megoldható - ne lépjünk rá.

Ha ezeket a megelőzéseket nem végeztük el és megjelenik a hópenész, akkor általános gombaölő szert alkalmazzunk. Emellett gereblyézzük, szellőztessük át a beteg foltokat, a kártétel megszűnhet, ha az időjárás szárazabbá és melegebbé vált.

 

Tavaszi gyepápolás – Hogy a fű visszanyerje egészséges, üde zöld színét!

A szép pázsit kezelése nem ördöngösség, csak néhány szabályt kell betartanunk a nyírással, öntözéssel, talajmunkákkal és a tápanyagpótlással kapcsolatban.

Talán nem is létezik olyan kerttulajdonos, aki egyszer az életében ne állt volna meg egy gyönyörűen gondozott gyep előtt és ne mondta volna azt: ilyet szeretnék otthonra. Sokan azt gondolják, hogy csak a méregdrága fűmagokkal lehet minden igényt kielégítő pázsitot növeszteni, ám ez nem igaz. Mint a legtöbb esetben, a lényeg a gyepgondozásnál is a részletekben rejlik. Most néhány tanáccsal szeretnénk szolgálni azok számára, akik nem szeretnék, hogy a szomszéd füve legyen zöldebb.

A megfelelő időpont kiválasztása

Amint megérkeznek az első tavaszi napsugarak, az ember belső zsigerei azt mondják: irány a friss levegő, egy kis kerti munkával köszöntsük a jó időt. Ez a gondolat ugyan nagyon hasznos, ám a gyep ekkor még nem készült fel arra, hogy gazdája rögtön „nekiessen”. A természet lassabban reagál, az időjárás-változásra, meg kell várni a hőmérséklet tartós emelkedését. Ráadásul ekkor még a föld nagyon vizes, időt kell hagyni a felszáradására. Csak akkor menjünk a talajra vagy fűre, ha az nem tapad és nem süppedünk be. Ellenkező esetben csak összetömörítjük a talajt, melyet később nagyon nehéz lazítással helyrehozni.

Éppen ezért az első tavaszi napokban csak azt nézzük meg, hogy milyen károkat okozott a tél. Ha már száraz a talaj, akkor még az esetlegesen ott maradt - ősszel elhullajtott faleveleket, elhalt füveket összegereblyézhetjük, hogy azok ne árnyékoljanak. Ezzel ráadásul sekély levegőztetés is éri a talajt, ami szintén szükséges a tél elmúltával.

Fontos, hogy a gereblyézés során ne hatoljunk 2-3 centinél mélyebbre a földbe, mert akkor megsérthetjük a feléledő füvek oldalhajtásait. Ebben az időszakban végezhetjük az el az öntözőrendszer beüzemelését is, ha már biztosan elmúltak a fagyok.

A talajnak is kell vitamin

Ahogy az emberek számára fontosak a vitaminok, a talaj is igényel különféle tápanyagokat. Sokan azonban csak nitrogén alapú trágyákat használnak (ilyen például a Pétisó), ám ezek nem megfelelő használat esetén kiégethetik a gyepet, kijuttatásuk csak tavasszal javasolt (megjegyzem ez önmagában nem elegendő tápanyag a fű számára). Az év egyéb időszakában az évszaknak megfelelő összetételű gyeptrágya kiszórását ajánljuk. Figyeljünk arra, hogy a tápanyagot egyenletesen osszuk el a talajon, mert csak így lesz mindenhol egyforma színű a gyep.

Biomass szervestrágya komposzt

A talaj számára elengedhetetlen a szervesanyag bevitel is.  A napjainkban használatos szervestrágyák közül kiemelkedik a  BIOMASS mikroelem granulátum szervestrágya komposzt, mely az egyik legalkalmasabb megoldás a talaj tápanyagainak pótlására.

Azon túl, hogy az összes szükséges összetevőt tartalmazza, és környezetbarát, nagyon egyszerű meglévő gyepfelületre történő egyenletes kijuttatása is. A BIOMASS használatát az első gereblyézéskor, a talaj kismértékű lazításakor ajánljuk, majd további 3-4 alkalommal a vegetációs időszakban.

Megrendelés

 

Nyírjunk, de nem kopaszra

Aktuális gyepkezelése - Fűnyírás

A tavaszi napsugarak és a melegedő idő hatására április közepe felé azt láthatjuk, hogy a fű rohamosan nőni kezd. Ekkor sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy nagyon rövidre vágják le, melynek következtében a gyep elkezdhet sárgulni, legrosszabb esetben kihal.

Aranyszabály, hogy egyszerre a fű hosszának csupán harmada vágható le káros következmények nélkül. Fontos, hogy az első fűnyírás száraz napon és száraz talajon történjen, különben ez is sárguláshoz vezethet. A melegebb, májusi hónapoktól kezdve javasolt a rendszeres, heti nyírásra való beállás.

Lételeme a víz

Aktuális gyepkezelése - Öntözés

A tápanyagokon kívül a szép gyep lételeme a víz is, amelyet eső hiányában öntözéssel pótolhatunk. Az öntözést nagyobb adagokban és ritkábban végezzük, mert ellenkező esetben könnyen kiéghet a fű. Kerüljük a napközbeni öntözést is, mert a fűleveleken lévő vízcsepp, mint egy nagyító kiégetheti a levelet. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emeljük a kijuttatott öntözővíz mennyiségét.

Egyéb teendők

Természetesen a gyep tavaszi előkészítésével, a nyírással és az öntözéssel még nem fejeződtek be a teendőink. A különféle betegségek elkerülése végett ajánlatos a BIOMASS használatának megismétlése. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor gyom rondítja el a szép gyepet, ilyenkor kezdjük meg a gyomirtást.

A gaz sokkal nehezebben tud megtelepedni az olyan pázsiton, amit rendszeresen nyírnak, szükség szerint évente akár többször is gyepszellőztetnek és több ízben tápanyagozzák. A gyep rendszeres és körültekintő ápolása tehát nagyban hozzájárul pázsitunk gyommentes állapotának megőrzéséhez. Ha ezeket a munkákat elvégeztük, várhatjuk a nyarat, amikor újabb gyepápolási tanácsokkal szolgálunk.