• image
  • image
  • image
  • image
  • image
Previous Next
Főoldal - Pázsit kezelés

Pázsit kezelés

Hogyan lehet a gyep felülete mindig szép?


A kert elsődleges meghatározója a pázsit felülete. Lehet a kert különleges, drágábbnál, drágább szoliter növényekkel beültetve, ha a pázsit nem megfelelő szépségű, akkor hiányosnak érezzük az összhatást. Ahhoz, hogy a pázsit mindig egészségesen és zölden tündököljön és a kert gazdája méltán büszke lehessen rá, sok odafigyelést, törődést igényel, fontos az időszaknak megfelelő gyep kezelés elvégzése.

 

Mit jelezhet a pázsit sárgás, fakó színe?


A gyep nem megfelelő zöld színe jelzi, hogy valamiféle hiányt érez, esetleg az öntözés nem megfelelő, tápanyaghiányban szenved, talajszerkezet problémája van vagy betegség tüneteit mutatja.
Ahhoz, hogy a hiányosságot be tudjuk azonosítani és a problémát minél előbb orvosolhassuk, keresse kollégáinkat, akivel közösen megoldást találnak rá, hogy mielőbb újra egészséges legyen a pázsit.

Melyek a gyepápolás feladatai?


A szép és egészséges gyep érdekében elengedhetetlen a gyep gondozása, ápolása. A pázsittal nemcsak akkor kell foglalkozni, ha már problémák jelentkeznek, és gyomok, betegségek ütik fel a fejüket. Vannak olyan alapvető munkálatok, amelyek nélkül semmiképp sem számíthatunk szép gyep felületre. Ezek közül a legfontosabb a rendszeres fűnyírás és a megfelelő öntözés, de elengedhetetlen a moha- és gyomirtás, és a rendszeres, célzott tápanyag-utánpótlás. A vakondtúrások elcsúfítják a gyep felületét, és gyomoknak ideális termőhelyet nyújtanak. A gyep ápolás során éppen ezért fontos a vakondok ellen is védekeznünk. Kiegészítő műveletként időnként szükség lehet a gyep levegőztetésére is.

Aktuális gyepkezelés

Homokszórás - TOP DRESSING

A gyep gyökérzetének optimális fejlődéséhez jó vízáteresztésű és légcseréjű talajra van szüksége. A folyamatos öntözés, illetve a rendszeres használat betömörítik a talajt. Az apró felületi egyenetlenségek kiegyenlítésére, illetve a talajszerkezet lazítására alkalmazzuk a homokszórást a sportpályákon, illetve a magánkertekben is. Évente 2-3 alkalommal érdemes ezt a gyepkezelést elvégezni. Alkalmanként kb. 0,5 cm/m2 homokréteget javasolt kijuttatni. Nem mindegy azonban, hogy milyen homokot szórunk ki, erre a célra a száraz, agyagmentes, 0-3mm-s szemcseméretű mosott kvarchomok, vagy őrölt kőzúzalék alkalmas. A homokszórás még hatékonyabb, ha luggatás, vagy talajszellőztetést követően kerül rá sor.

Az egyenletes kiszórást erre a célra kifejlesztett speciális géppel biztosítjuk.

 

 

Fűnyírás

A fűnyírás elősegíti a fű növekedését és sűrűsödését, ezért a gyakori nyírás elengedhetetlen a tömött és tetszetős pázsithoz.
A gyepet azonban körültekintően kell nyírni, mert a helytelen fűnyírás sokkal több kárt okoz, mint hasznot. Körültekintően kell meghatározni a fű magasságát, amely több tényezőtől is függ: időjárás és csapadékviszonyok, árnyék, valamint fontos az is, hogy a gyepfelületet mire kívánjuk használni. Általánosságban 3-6 cm a megfelelő, de szárazság idején mindenképp a nagyobb gyep magasság a kedvező. A túl magasra hagyott fűszál is ugyanúgy káros, mint a túl alacsony. A magas növény beárnyékolja saját magát, az egymásra boruló fűszálak miatt befülledés, rothadás léphet föl. Magasabb fű esetén nem szabad rögtön a kívánt méretre vágni a gyepet, hanem fokozatosan kell nyírni: a fű 1/3-ánál többet sosem szabad levágni.
A nyírás gyakorisága az évszakok, így az időjárás függvénye. Először tavasszal, áprilisban vágjuk a füvet, és a munkálatok októberig tartanak. Április-májusban gyakorta, akár hetente többször is kell vágnunk a füvet, mivel ekkor rendkívül gyorsan növekszik. Nyáron is fontos  a gyakori fűnyírás, ilyenkor azonban ügyeljünk, hogy ne nyírjuk túl alacsonyra, mert könnyen kiéghet a fű. Ne nyírjuk rendszertelenül, és lehetőleg mindig azonos magasságra vágjuk.
A szegélyek vágásáról külön kell gondoskodni, mivel a fűnyíró ezeket a részeket nem képes levágni.
Ahhoz, hogy szép és egészséges legyen a pázsit, éles késű fűnyíró használata szükséges. A gépet tartsuk karban, rendszeresen tisztítsuk és élezzük a késeket.

Ajánlatkérés

 

Öntözés

Az egyre inkább jellemző szélsőséges időjárási viszonyok között igazán szép gyep felületet csak rendszeresen öntözött kertben lehet kialakítani és fenntartani. Az öntözés gyakorisága és a kijuttatott víz mennyisége nagyban függ a talaj adottságaitól és a hőmérséklettől. Többet kell öntözni például homokos talaj esetén és száraz idő, magas nyári hőmérséklet időszakában. A gyep szellőztetése révén a víz mélyebben tud a talajba hatolni, így kevesebb vízzel is hatékonyabban öntözhetünk. A túlöntözés esetén könnyebben szaporodnak el a mohák, illetve elősegítheti a gyep gombás betegségeinek kialakulását.

Lényeges a megfelelő időpontban történő locsolás. Legkedvezőbb, ha a hajnali órákban öntözzük a pázsitot, hiszen ekkor még kicsi a párolgás, így kevesebb vízre van szükség. Nagy hőség esetén kifejezetten káros napközben öntözni, mivel ilyenkor a vízcseppek hatására kiég a gyep. Késő esti öntözésnek az a hátránya, hogy ilyenkor a pázsit felületén hosszabb ideig marad rajta a víz, így könnyebben alakulnak ki gombás betegségek.
Mindenképp öntözni kell, ha a gyep elveszti a rugalmasságát vagy színe megváltozott: élénk zöldből kékes-szürkés színű lett. Ha már sárgul vagy barnul a pázsit, nagyobb kihívást jelent a gyep helyrehozása.
A gyep esetén a hagyományos kézi locsolás hátránya, hogy idő- és energiaigényes, távollét esetén pár nap alatt kiszáradhat a pázsit. Automata öntözőrendszerrel időt, fáradtságot és vizet spórolhatunk, amellett, hogy az egyenletes és rendszeres öntözés révén a gyep felülete egyenletes minőségű lesz.

 

 

Ajánlatkérés

 

Tápanyagpótlás

Elengedhetetlenül fontos az időszaknak megfelelő tápanyagpótlás, hiszen a pázsit tápanyagait a levélben raktározza, amelyet azonban rendszeresen lenyírunk. Nem mindegy az sem, hogy az év mely időszakában milyen összetételű tápanyagot juttatunk ki. A gyep felületre külön erre a célra kifejlesztett gyep trágyákat kell alkalmazni.
A gyep trágyák három legfontosabb tápeleme a következő:
•    Nitrogén (nélkülözhetetlen): zöldebb színt eredményez és fokozza a levélnövekedést
•    Foszfor (nélkülözhetetlen): a gyökérzetet erősíti
•    Kálium (fontos): elősegíti az egészséges fejlődést
A tudatos gyep ápolás fontos alapja, hogy mivel különböző évszakokban a fű igényei is eltérőek, ezért más hatóanyag összetételű trágya szükséges tavasszal, nyáron és ősszel. A tavaszi műtrágyakeverék legfontosabb eleme a nitrogén, mivel erősen serkenti a pázsit levélnövekedését. A gyepre nyáron kondicionáló trágya kijuttatása ajánlott. Az őszi műtrágyának kevés nitrogént kell tartalmazni, mert télen nem kívánatos a pázsit erős növekedése, azonban fontos a magas kálium tartalom a gyep téli stressz hatásokkal szembeni ellenállósága miatt. Így évente több alkalommal ajánlott trágyázni: tavasszal, kora nyáron és ősszel.
Ha nem pótoljuk a tápanyagot a gyep felület megfakulhat, megritkulhat és gyengül az ellenálló képessége a gomba és  egyéb fertőzésekkel szemben. Jobban megviselik a szélsőséges időjárás miatt kialakult stressz hatások (nyári kánikula, kemény téli fagyok).

Keresse kollégánkat tápanyagpótlási programmal kapcsolatban, ha szükséges - talaj összetételi vizsgálattal!

Megrendelés


Gyom- és mohairtás

A gyep látványát jelentősen ronthatják a megjelenő gyomok és mohafoltok. Ha megfelelően ápoljuk a pázsit felületét (tehát rendszeres nyírás, szabályozott öntözés és célzott trágyázás) megelőzhető e nem kívánatos növények felbukkanása. Ha már megtörtént a baj, többféleképpen védekezhetünk:

•    Gyomok eltávolítása kézzel
•    Szelektív gyomirtók (vegyszeres kezelés, kérjük szakember segítségét!)
•    Gyomirtós műtrágyák
•    Mohairtós műtrágyák
Mohásodás akkor lép fel, ha a talaj túl tömör vagy túl nedves. Gyep szellőztetéssel, gyep lazítással, kevesebb öntözéssel megelőzhető a mohák megjelenése. Árnyékban is fokozottabban nő a moha, itt árnyéktűrő fűmagkeverék alkalmazása javasolt.

 

Gyepszellőzetés

 

A pázsit kezelés fontos eleme a gyep szellőztetése. Erre az eljárásra akkor van szükség, ha a talaj felső rétege tömörödött  (pl. az állandó használat révén vagy a kedvezőtlen talajadottságok miatt), valamint a gyep tövénél kialakult összetapadt rostos réteg (elhalt növényi maradványok) a filcesedés fellazítására, eltávolítására.
Elősegíti a pázsit gyökereinek növekedését. A víz könnyebben szivárog be a talajba.

Mikor szükséges szellőztetés, luggatás:

•    Eső után a víz csak lassan szivárog a talajba
•    Mohák megjelenése
•    Csupasz foltok az erős igénybevétel következtében
•    Túl sűrű gyep felület esetén a betegségek megelőzése céljából.
•    Gyenge pázsit fejlődés

Ajánlatkérés

 

 

 

Ajánlatkérés

Főoldal - Pázsit kezelés