• image
  • image
  • image
  • image
  • image
Previous Next
Főoldal - Szolgáltatások - Kertépítés

Kertépítés

Őszi munkálatok a kertben

Kerti munkálatok ősszel

 

Ősszel a csökkenő mennyiségű fény és az alacsonyabb hőmérséklet hatására a növények anyagcseréje lelassul.

A fák levelei megsárgulnak, elszáradnak. Később lehullanak, és avarként borítják be a földet.

Levélgyűjtés

A fűre lehullott leveleket össze kell gyűjteni, nem takarhatják a gyepet hosszú ideig, mert alattuk a pázsit kipusztul. A lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért érdemes az összegyűjtött leveleket komposztálni. Az összehúzott lombot teríthetjük a bokrok alá, ahol amellett, hogy védik a növényt a fagytól, jó búvóhelyet nyújthatnak a téli álmukra készülő sündisznónak, és békáknak, majd lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják a talajt. Sokan tartanak a diófa levelének komposztálásától, annak növekedés gátló hatása miatt.           Ruszkai György kísérleti kutatásai alapján a legalább 9 hónapig tartó komposztálást követően a diófa levél komposztja elveszíti növekedés gátló hatását, serkentőleg hat a csírázásra és a zöldtömeg növekedésre is. Tehát érdemes a diófa levelét is komposztálni, majd az értékes szerves anyagot talaj javításra, tápanyagpótlásra felhasználni.

Tápanyag pótlás

A növények többsége - a vízi és a parazita növények kivételével - a talajon és a talajból él, innen veszi fel a növekedésükhöz és szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat. A vegetációs időszak során a növény által felvett, illetve a csapadék által talajból kioldott tápanyagok pótlásáról ősszel is gondoskodni kell.

Javasolt felásni a fák és bokrok alját, a kiüresedett virág- és veteményes ágyásokat, és egyúttal a talajba bekeverni az érett komposztot, vagy a tápanyagot biztosító trágyákat. Ezek lehetnek szerves és műtrágyák.

A legtökéletesebb szerves trágya a jól kezelt, érett istállótrágya, amelyet azonban a városokban egyre nehezebb beszerezni és helybe szállítani. Helyette használhatunk érett komposztot, dúsított tőzeget, vagy ásványi anyagokkal dúsított granulált szerves trágyát (BIOMASS). Ezek a talaj termőképességének fenntartásához szükséges szerves anyagot, humuszt és a három legfontosabb tápanyagot - a nitrogént, a káliumot és a foszfort - valamint szinte az összes, ú.n. mikroelemet (magnézium, vas, kén, réz, szilícium, kalcium, bór) - tartalmazzák.

Megrendelés - webáruház

A magasabb kálium tartalmú műtrágyák a gyökeret és a szárat erősíti meg, segítve a növény fagytűrését. A nitrogén tartalmú műtrágyák többsége gyorsan és könnyen oldódik, a növény növekedését serkenti, ezért ezeket tavasszal használjuk.

A gyepfelületet ilyenkor már ritkábban kell öntözni és vágni. Fontos azonban, hogy ne hagyjuk a gyepet magasra nőve a tél beköszönte előtt, hanem 4-5cm-sre vágjuk le.

A dáliákat, kánákat és más fagyérzékeny növényeket szedjük fel és vigyük be őket védett helyre, jövő tavaszig. A tulipán, jácint és nárcisz hagymákat most érdemes kiültetni a kertbe.

A mediterrán dísznövények fagyérzékenyek, fontos a megfelelő hőmérsékletű átteleltetésük.

A füvet is érdemes még egyszer utoljára levágni, a fűnyesedéket pedig szedjük össze és dobjuk a komposztra. A komposzt érését jelentősen meggyorsíthatjuk a Greenman Compost  alkalmazásával. Ha van már félérett komposztunk, azt szét teríthetjük a fák és cserjék köré, illetve bedolgozhatjuk a virág és zöldségágyások földjébe.

http://pazsitcentrum-com.webnode.hu/eves-altalanos-gyepkezelesi-program/

Metszés és egyebek

A metszés céljai: gyümölcsfák esetében a termőkor meghosszabbítása, a termés kiegyensúlyozott mennyiségének és jó minőségének biztosítása, emellett a koronaforma kialakítása, alakjának fenntartása. Fontos az elhalt, beteg, illetve a kártevők telepeit tartalmazó növényi részek eltávolítása, hogy a fertőzés tovább terjedését megakadályozhassuk. Hogy betegség kialakulásának esélyét csökkentsük, ritkítással szellőssé tesszük a koronát, ezáltal a napfény is jobban érleli a gyümölcsöket.

Sok bosszúságtól és felesleges pénzkiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha időben, még a fagyok beállta előtt víztelenítjük a kertben lévő csapokat, öntözőrendszert.

Ne feledkezzünk meg a kertünkbe látogató apró vendégek, a madarak etetéséről sem, ilyenkor célszerű a madáretetőnek védett - macskabiztos helyet keresni, majd feltölteni magvakkal, hiszen télen üdítő élmény lehet az egész családnak figyelni a meleg szobából a hálás madárkákat.

Kép galéria

Ilyen volt - Ilyen lett

 

Ajánlatkérés

Füvesítés / Hidrovetés

Ugye Ön is szeretne szép zöld gyepfelületet?

Nézzük hát a lehetőségeket:

1. Füvesítés szárazvetéssel
2. Hidrovetés
3. Gyepszőnyeg terítés

Füvesítés szárazvetéssel

A gyeptelepítés leggyakoribb és legolcsóbb technikája a szárazvetés. Első lépés az igényeknek és elvárt tulajdonságoknak leginkább megfelelő fűmagkeverék kiválasztása.A  megfelelően előkészített magágyba történik a fűmag vetése. A vetést követően folyamatosan nedvesen kell tartani a talajt. Különösen fontos az öntözés a fűmag csírázásáig, illetve a kezdeti növekedés idején.

Ajánlatkérés

Hidrovetés


A hidrovetés egy speciális Amerikából származó, hazánkban is egyre népszerűbb füvesítési módszer. Érdekessége, hogy az igényeknek megfelelően kiválasztott fűmagkeveréket egy tartályban összekeverjük vízzel és egyéb szükséges adalékanyagokkal, a keveréket pedig permetezéssel juttatjuk ki a füvesítendő felületre.

Előnyei a szárazvetéssel szemben:

- Gyorasbb csírázás, kelés
- Az adalékanyagoknak köszönhetően nagyobb lejtésű területeken (rézsű, domboldal) is biztonságos a füvesítés, nem mosódik le a kijuttatott fűmag.

Adalékanyagok:

- Mulcs: környezetbarát anyag, amely lebomlása során tápanyagot juttat a talajba. Megvédi a fűmagot a kiszáradástól, illetve lejtős területen megakadályozza a lemosódást.

- Színező anyag: kipermetezést követően zöld felületet eredményez, jól látható a keverék kijuttatása

- Műtrágya: a starter trágya tápanyag tartalma elősegíti a fű gyökeresedését és fejlődését

- Vízmegkötő gél: segíti a víz megtartását, megakadályozza a fűmag kiszáradását.

- Víz: amelyet a Megrendelőnek kell a helyszínen biztosítania.

A hidrovetés folyamata: a fűmagkeveréket összekeverjük a fenti adalékanyagokkal és vízzel, majd egyenletesen a felületre permetezzük. A vetés a színezőanyagnak köszönhetően azonnal nyomon követhető és látványos.

Ajánlatkérés

Gyepszőnyeg terítés


Ha valaki azonnal szeretne használatba vehető zöld gyepfelületet, akkor a részére a gyepszőnyeg terítést ajánljuk.

 

 

 

A megfelelően előkészített (a korábbi gyeptől és gyomoktól teljesen megtisztított területen a talajt apró morzsás minőségűre kell előkészíteni.

 

 

Ajánlatkérés

 

Javasolt a nem-kívánt látogatókkal szembeni megelőzés: a vakondháló fektetés. Sok bosszúságtól kímélheti meg az embert a későbbiekben. Figyeljünk azonban arra oda, nehogy véletlenül dryvit vagy egyéb építőipari hálót terítsenek le, mert a vakond azokat könnyedén átrágja.

 

A gyepfelület gyökeresedése és megfelelő fejlődése érdekében indítótrágyát kell kijuttatni. A gyökeresedést segíti a talaj szerkezetének javítása kvarchomokkal.Az egyenletesre elsimított és hengerelt talajfelszínre kezdődhet a gyepszőnyeg terítés. A gyepszőnyeget szoros kötésben, hézagmentesen kell leteríteni. A leterített felületet áthengerezve jó alapos öntözés szükséges.

Kertészeti kivitelezés

A kert lényeges színhelye életünknek, fontos, hogy környezetünk a megnyugvást, pihenést szigetét nyújthassa számunkra. Ott tölthetjük el szabadidőnk nagy részét, kipihenhetjük a mindennapok fáradalmait, ezért célszerű igényeinknek megfelelően, praktikusan kialakítani.

Töltötte már szabadidejét a mediterrán vidékeken? Szeretné otthonában is visszaidézni a mediterrán vidékeken átélt egy-egy csodálatos nyári élmény érzését?

A megfelelően kiválasztott természetes burkolatok, növények és egyéb kerti kiegészítőkkel,  akár  kis kert részletben is kialakíthatunk mediterrán hangulatot, melyben este fáradtan hazaérkezve a munkából  -  egy pohár borral a kezünkben, a virágzó növények látványa és fűszeres illata - harmonikus kikapcsolódást nyújthat részünkre.

Ha szeretné, hogy kertjébe mediterrán vagy akár a távol keleti japán stílus hangulatát varázsoljuk, keresse kollégáinkat!

Ajánlatkérés

 

Kertépítés

A kert tervezését követően, ütemezés alapján az alábbi sorrendben történik a kivitelezési munkafolyamat:

Tereprendezés: talajszint kialakítása, gyomtalanítás, hulladék elszállítás

 

 

 

 

 

 

 

Térburkolatok: járda, kocsibejáró, terasz, grillező vagy bográcsozó hely

Öntözőrendszer telepítés: árok kiásása, csövek lefektetése, szórófejek rákötése, vezérlő automatika bekötése. Ezt követi a nyomáspróba, majd a  munkaárok betemetése.

 

 

 

 

 

 


-         Kerti világítás: az öntözőrendszernek kiásott munkaárokba az elektromos vezetékek elhelyezése

 

Támfal vagy kiemelt ágyás építése: fából, kőből, betonelemekből, melybe növények ültethetők, ez nagy szinteltérés esetén alkalmazható.

 

 

 

 

 

 

-         Sziklakert: sziklák közé termőföld kerül és sziklakerti növényeket telepítünk

-         Kerti tó építése

-         Termőföld: elterítése, egyengetése kézzel vagy géppel,

-         Közlekedő utak építése: térkőből, fából, járólapból, téglából

Növények ültetése , Gyepszegély fektetés:  a fű és a növényágyások vagy a térburkolatok elválasztására

 

 

 

 

Ajánlatkérés

 

 

 

Öntözőrendszer beállítása: a szórófejek szórási szögének és magasságának beállítása

 

Ajánlatkérés

 

Füvesítés hidrovetéssel

 

Gyepszőnyeg terítés, az azonnali zöld gyepfelület kialakítása

Főoldal - Szolgáltatások - Kertépítés