• image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next
Főoldal - Szolgáltatások - Öntözőrendszer telepítés/Öntözőrendszer szervíz

Öntözőrendszer telepítés/Öntözőrendszer szervíz

Öntözőrendszer / Szervíz

Öntözőrendszer tervezés - kivitelezés

Miért van szükség öntözésre?

A növények fejlődését alapvetően befolyásoló környezeti tényezők egyik legfontosabb eleme a csapadék. Az oxigén, illetve hazánkban a napfényes órák magas számban állnak a növények rendelkezésére, addig a tápanyagot és a vizet folyamatosan pótolnunk kell a növények megfelelő fejlődéséhez. Magyarországon az éves csapadék mennyisége 6-700mm, nem biztosít folyamatos vízellátást a növények és a gyep felület számára, egyenetlen eloszlású és jelentős része a vegetációs időszakon kívül esik.

Öntözési módok

Esőztető öntözés egyenletes esőszerű öntözést biztosít,  nagyobb füves területek öntözésére is alkalmas.  Hasonlóan a természetes csapadékhoz a víz a levelekre esik, ezért kora reggeli és késő esti órákban javasolt a használata, mert a hideg víz hidegsokkot, illetve erős napsütés esetén megégetheti a leveleket. Vannak föld alá telepített süllyesztett, a víz nyomás  hatására kiemelkedő szórófejek, illetve felszíni tömlőre csatlakoztatható, leszúrható un. kalapácsos szórófejek.
Csepegtető öntözésnél a rendszer lassan, csepegtetve juttatja ki az öntözővizet a növények alá, a talajt a gyökérzónában nedvesíti át. Víztakarékos öntözési megoldás, további előnye, hogy a változó igényeknek megfelelően könnyen átalakítható, illetve megfelelő vízbázis esetén tovább bővíthető. Hátránya, hogy a perforációk könnyen eltömődhetnek, ezért javasolt szűrőberendezést beépíteni, illetve ügyelni kell, hogy ne kerülhessen szennyeződés a csepegtető csőbe.

Milyen előnyökkel jár az automata öntözőrendszer használata?

Nem kell többet a vizes tömlővel bajlódni, húzni, tekergetni… Nem kell órákat öntözéssel tölteni. Nem törjük le a slaggal a virágokat, veteményest. Időt tudunk spórolni, hiszen a teraszról nézve egy pohár bor mellett figyelhetjük az automata öntöző egyenletes víz terítését. Költség hatékonyabb, hiszen kevesebb vizet juttat ki porlasztással. A jól megtervezett öntöző rendszer megfelelő minőséget, lefedettséget, egyenletes víz kijuttatást biztosít.

Miért fontos megtervezni az öntözőt?

A hosszan tartó gazdaságos öntöző működése érdekében fontos megtervezni az öntözőrendszert. A víz elengendhetetlenül fontos a  gyepfelületnek. Számos pázsit betegség, hiba a nem megfelelő öntözésre vezethető vissza. Rendszertelen öntözés, kevés csapadék  esetén a pázsit nem fejlődik megfelelően, a gyep kiszáradhat. A túlzott csapadék mohásodást, pangó vizet, a tápanyag kimosódását, illetve a gombás betegségek megjelenését okozhatja. Minden egyes automata öntöző rendszer egy egyedi termék, hiszen a kert kialakítását – a gyep felületet, növényágyásokat figyelembe véve kerül megtervezésre. Nagyon fontos, hogy az öntözőrendszer a végleges kert kialakításhoz illeszkedjen, hiszen az utólagos módosítások nagyobb költséggel és a meglévő kert felásásával járnak.


Mennyibe kerül az automata öntözőrendszer?

Pontos árat csak a tervezést követően lehet mondani. A tervezést helyszíni felmérés előzi meg, melynek része a vízbázis lemérése, a kert adottságainak figyelembe vétele (lejtés, nap / árnyék viszony, tagoltság, stb). Tervezés után tudjuk a kert adottságaira szabott  öntözés árkalkulációt elkészíteni.

Ajánlatkérés

Automata öntözőrendszer szerviz, karbantartás

Az öntözőrendszer működése során számos működési hiba merülhet fel, amely adódhat:

A szakszerűtlen telepítésből, pl. alul-, vagy túlöntözöttség, egyenetlen vízkijuttatás, illetve a nem megfelelő minőségű anyagok használata miatti meghibásodás. Működési hibákat okozhatnak az öntözőrendszerben a szennyeződések. Az eltömődött szűrő nyomáscsökkenést okoz, ami miatt kisebb mennyiségű vízkijuttatás történik - kisebb beöntözésű területen. A mágnes szelep eltömődése esetén a szelep fennakadhat és a víz akadálytalanul folyik rajta keresztül. Mint minden más működő berendezés, az öntözőrendszer is idővel elhasználódik és alkatrészei cserére szorulnak.

A szükséges öntözés karbantartási munkálatok a tavaszi rendszer indítás, az őszi víztelenítés, általános átvizsgálás, szűrők , fúvókák tisztítása, szükség esetén cseréje.

Szakképesítéssel rendelkező kollégáink állnak szíves rendelkezésre öntözőrendszer karbantartással, szervizeléssel kapcsolatban.

Ajánlatkérés

Hívjon minket, hogy  megoldjuk a problémát!

 • a rendszer szervízelési munkálatai
 • működési hibakeresés
 • alkatrész csere, alkatrész kiszállítás Rain Bird, Hunter
 • tavaszi beüzemelés
 • vezérlő beállítása, szakszerű programozása
 • őszi víztelenítés ( a téli fagykárok elkerülése érdekében)
 • a rendszer átépítése, bővítése

Ajánlatkérés


Főoldal - Szolgáltatások - Öntözőrendszer telepítés/Öntözőrendszer szervíz